TRON

Το Cult φαινόμενο της δεκαετίας του '80 δεν θα μπορούσε να μη μου άφηνε το στίγμα του πάνω μου. Θυμάμαι την πρώτη φορά που είχα δει την ταινία TRON (του 1982) ήταν κάποια στιγμή μέσα στο '90 από το mega channel (όταν ακόμα ήταν κανάλι της προκοπής).

Όντας άνθρωπος tech & gadget freak, ακόμα και στην μικρή και τρυφερή ηλικία που το πρωτοείδα, βρήκα κάτι το μεγαλειώδες και συναρπαστικό. Δεν ήμουν τότε σε θέση να το κατανοήσω, φαντάζομαι πολοί δεν ήταν και ας είχαν τα τριπλάσια χρόνια μου, αλλά η μαγεία που σου απέπνεε, η μεταφορά της φυσικής ύλης στον ηλεκτρονικό κόσμο και η οπτικοποίηση αυτού ήταν, και είναι, μνημειώδη.

Τα χρόνια περάσανε, και το TRON παρέμεινε ένας αστικός μύθος, το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία και μερικοί οραματιστές. παρεξηγημένη, και πολύ μπροστά από την εποχή της, όπως άλλωστε κάθε αντίστοιχη και ανάλογη ταινία. Φτάσαμε λοιπόν στο σωτήριο έτος 2010 όπου η Disney αποφάσισε πως ωρίμασε αρκετά η εποχή για ένα sequel με σαφώς καλύτερες προδιαγραφές από το πρωτότυπο.

Ο καιρός πάλι πέρασε και το περασμένο σαββατοκύριακο αποφάσισα να το ορίσω ως το TRON Weekend..

Είναι ωραία η αίσθηση να ξαναβλέπεις κάτι, το οποίο είχες δεκαετίες να δεις, μία ταινία που σου ΄χει αφήσει αποτυπώματα που δεν μπορούσες στην ενήλικη ζωή σου να καταλάβεις την προέλευσή τους Ω! ανακαλύπτεις πως το μυστήριο ήταν μια παλιά ταινία.

έτσι και με το TRON ξαναθυμήθηκα και ξανά πέρασα το ίδιο λούκι της προβολής της, δηλαδή προσπαθώντας να ερμηνεύσω και να εκλογικέψω το τι βλέπω.

Και οι γνώσεις μου σαφώς και πολλαπλασιάστηκαν από την τελευταία φορά που το είδα, και σαφώς η μαγεία και η συναρπαστικότητα πήγαν περίπατο. Η ταινία όχι μπάζει, αλλά είναι σκορποχώρι, τόσο σαθρό σενάριο, με μία ακόμα πιο σαθρή υλοποίηση. Για άλλη μία φορά που γράφω σε αυτό το Blog παραδέχομαι πως κάποια πράγματα του παρελθόντος, καλύτερα να τα αφήνεις εκεί που είναι.

Θα προτιμούσα το όλο στυλ να ήταν ένα ταξίδι στο μέλλον και μια space battle από την πρωτότυπη μεν, ταξίδι σε ένα chip πυριτίου. κάνει πιο κλισέ, αλλά θα έβγαζε περισσότερο νόημα από την σύγχυση που προκαλεί σε έναν έμπειρο από τεχνολογία θεατή.

Βέβαια από πότε οι ταινίες είναι πολιτικά ορθές, δεν βλέπεις ντοκιμαντέρ κύριε Δημήτρη... και εκεί θα συμφωνήσω, πόσοι από αυτούς που την είδαν ανά τα χρόνια έχουν γνώση των υπολογιστών πέρα από το αυτό είναι οθόνη αυτό είναι ποντίκι και έτσι μπαίνω στο facebook...


Ο καιρός πέρασε και πριν την έλευση της δεύτερης ταινίας, αποφασίστηκε το όχι και τόσο πρωτότυπο, να κυκλοφορήσουν ένα βιντεοπαιχνίδι λίγο πριν την 2η ταινία το οποίο θα είναι μέρος της διαφήμισης, θα είναι μάπα και θα είναι ο συνδετικός κρίκος των δύο ταινιών, και όποιος βλάκας πάει να δει την 2η και δεν παίξει το παιχνίδι έχει χάσει σημαντικό μέρος της ιστορίας.

Και έτσι είναι, Story wise το παιχνίδι πραγματικά εξιστορεί το τερατώδες χάος που χωρίζει τις δύο ταινίες, Αν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρετε για το TRON πρέπει αν όχι να το παίξει, να δει ένα walkthough στο Internet.

Πέρα από τις κακίες μου το παιχνίδι μπορεί να μη τα πήγε καθόλου καλά σε reviews Και πωλήσεις είναι όμως ένα αρκετά διασκεδαστικό (μπα) 3rd person action adventure με τις μάχες του, τους απλούστατους γρίφους του και το σημαντικότερο... την ιστορία.

Έχει πολλά προβλήματα, πολλές κακοτεχνίες αλλά την μία μέρα (ναι μία) που θα σας πάρει να το τερματίσετε θα πείτε πως δεν πειράζει, βέβαια αν έδωσες και 60 € να το αγοράσεις μαλάκα θα σε πω. ας είναι καλά το thepiratebay.org

Τα όποια αναπάντητα ερωτήματα αφήνει το παιχνίδι απαντώνται στην ταινία, αλλά μου κάνει εντύπωση το πόσο αλληλένδετα είναι το παιχνίδι και η 2η ταινία.

Συνεπώς έκανα καλά και πριν τη δω, τερμάτισα το παιχνίδι.

2010 λοιπόν και το Sequel. Προφανώς η βάση δεν αλλάζει και η ίδια σύγχυση παραμένει, το σενάριο δεν προσπαθεί να μαζέψει τα πράγματα αλλά τα κάνει χειρότερα, και μάλιστα προσπαθεί να μας περάσει πως ένα σύστημα το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο στο τωρινό και γνωστό μας Internet μπορεί να εξελίξει κάποια προγράμματα σε ιούς, και κάποια άλλα σε αντιιούς. από το τίποτα και χωρίς την παρέμβαση κάποιου χρήστη.

Πάλι ή ίδια ιστορία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να διαστρεβλώσουν όσο μπορούν αυτό το σαθρό concept και να μη τα μαζέψουν... Η ταινία βλέπετε αλλά πρέπει να βρεις τον διακόπτη "ΛΟΓΙΚΗ" και να τον κλείσεις, αλλιώς δεν μπορείς να την δεις. Είναι βέβαια watchable μη με παρεξηγείτε, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω τα προφανή.


Στο τέλος του σαββατοκύριακου για μένα, ένας μύθος κατέρρευσε, δεν ήθελα να γίνει έτσι, αλλά ίσως ήταν για καλό, ήταν ένα σαββατοκύριακο διασκεδαστικό δε μπορώ να πω, και ωραία η εμπειρία του, Σάββατο βλέπω μια ταινία από τα παλιά, παίζω το μισό παιχνίδι και την Κυριακή το άλλο μισό και την δεύτερη ταινία. μέγα entertainment value. Βέβαια το βράδυ της Κυριακής έσβησα τις δύο ταινίες και απεγκατάστησα το παιχνίδι.

Η Ιστορία TRON έληξε για μένα. Λήγοντας αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ένα σετ ταινιών, Matrix και Inception... το ένα πάλι μέσω τεχνολογίας(harware jack in the brain) περνάς σε έναν διαφορετικό κόσμο, τον ουτοπικό τον εντέχνως κατασκευασμένο "πραγματικό", και το άλλο για ακόμη μέσω τεχνολογίας(drugs & electrodes) περνάς σε έναν διαφορετικό κόσμο, ρεαλιστικό όσο ο κύριος χρήστης έχει διάθεση να τον αφήσει ρεαλιστικό αλλά μέσα στον... ύπνο.

Kαι τα τρία είναι ύποπτα ουσιαστικά ίδιο concept. ένας διαφορετικός κόσμος που ο master user μπορεί να τον αλλάξει, να τον τροποποιήσει και να τον δουλέψει ανάλογα τις δυνατότητες του αλλά και το experience level του.

Not bad...

(δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η σειρά λέγετε TRON όταν τον χαρακτήρα tron ούτε καν του δίνουν αξία...)

Σχόλια

  1. Την πρωτότυπη ταινία θυμάμαι και εγώ πως την πετύχαινα συχνά πυκνά στην τηλεόραση. Αλλά θυμάμαι πως όσες φορές κάθισα να την δω σκυλοβαρέθηκα και ποτέ δεν την είδα ως το τέλος. Δεν ξέρω γιατί... Πάντα είχα ένα κόλλημα με ταινίες με ρομπότ, υπολογιστές, διάστημα κτλ κτλ, αλλά το Tron για κάποιο λόγο με άφηνε ασυγκίνητο... Όπως ακριβώς με άφησε και η ανακοίνωση του sequel αντίθετα με τις αντιδράσεις αρκετών συνομήλικων...

    Μια και είδες και το inception (υποθέτω) ρίξε και καμιά ματιά στο paprica. Εμένα μου άρεσε αρκετά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Paprika ναι, έχεις δίκιο, την είχα δει όταν πρωτοβγήκε και πλέων δε τη θυμόμουν, τελικά το Concept είναι πολύ τετριμμένο, τουλάχιστον περισσότερο από όσο εγώ νόμιζα.

    όπως και να έχει, JAPANIMATION FTW!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου