Τάδε Έφη Google Reader! [Ενημέρωση]

Ενημέρωση: Για ακόμη μία φορά ευχαριστώ το Enternity που δημοσίευσε το κείμενό μου.

~

Είμαι σίγουρος πολλοί δεν γνωρίζατε καν αυτό το προϊόν της Google, και ναι, σίγουρα δεν ήταν για όλους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


RSS... μία σημαντική ανακάλυψη από τις αρχές του 2000 κατάφερε να εγκαθιδρυθεί μόλις το 2005. Στην ουσία πρόκειται για μία λειτουργία Τροφοδοσίας Περιεχομένων ενός website η οποία διαχειρίζεται από Ειδικούς Ελεγκτές (aggregators), είτε μέσα από τον περιηγητή (Browser) είτε από τρίτο πρόγραμμα.

Η ουσία ήταν πως σε μία όλο και αυξανόμενη δεξαμενή πληροφοριών ο χρήστης εν προκειμένω να επισκέπτεται κάθε site που "ακολουθεί" και να βλέπει το νεότερο περιεχόμενο σπαταλώντας χρόνο και κοπιάζοντας, να μπαίνει σε έναν διαχειριστή RSS, και να βλέπει σε ένα σημείο όλο το νέο περιεχόμενο από τις πηγές που ο ίδιος έχει επιλέξει.

Με τα RSS λοιπόν, ο χρήστης εξοικονομούσε πολύ χρόνο και κόπο αφού τα είχε "όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα"

Το θέμα είναι ότι ο απλός χρήστης του Internet δεν είχε ανάγκη από τα RSS, δεν ακολουθεί δα και δεκάδες site καθημερινά, αλλά υπάρχουν στον αντίποδα άτομα  που όντως τους έλυνε τα χέρια αυτή η καινοτομία, και ως αποτέλεσμα από το 2005 και έπειτα έγινε το μπαμ. Δεν άργησε βέβαια να μπει στο παιχνίδι η Google λανσάροντας τον δικό της διαχειριστή RSS.

Εκεί που καινοτόμησε η Google ήταν πως ο αναγνώστης της ήταν Cloud based, δηλαδή το περιεχόμενο μπορούσες να το δεις και να το επεξεργαστείς από οποιοδήποτε υπολογιστή! Είτε ήσουν στο σπίτι είτε στη δουλειά, ακόμα και σε σπίτι φίλου ή στο κινητό, πληκτρολογούσες reader.google.com και ήσουν καλυμμένος!  τα feeds σου και οι ενημερώσεις σου ήταν διαθέσιμες παντού.

Αυτό λοιπόν ώθησε όλο και περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τον Google Reader και έτσι με τη σειρά της η Google όλο και τον εμπλούτιζε. Προστέθηκαν λειτουργίες σημειώσεων! ναι, μπορούσε να κρατάει σημειώσεις και φυσικά αυτές να ήταν διαθέσιμες από παντού, έπειτα πρόσθεσε social λειτουργίες όπου χρήστες που ήταν συνδεδεμένοι με το gReader μπορούσαν να γίνουν φίλοι και να μοιράζονται μεταξύ τους αναρτήσεις. Ήταν το πρώτο βήμα για το αντίπαλο δέος του facebook και ήταν πολύ επιτυχημένο (έστω στο μικρό του κοινό) και μιας που ανέφερα το facebook να πω πως στα prime του το gReader είχε λειτουργίες διαμοιρασμού με twitter, facebook, e mail, και φυσικά να μαρκάρεις αναρτήσεις των τροφοδοσιών με αστέρι ώστε να τις κρατάς για πάντα και να μην εξαφανίζονται.

Κάπου εκεί μπήκα και εγώ στον κόσμο του Reader, μετά την έλευση των συνδέσεων DSL αυξήθηκαν και τα Site που επισκεπτόμουν άρα η λύση των RSS Aggregators ήταν επιτακτική, μπορούσα να πάω φερ ειπείν σε ένα Intenet Cafe και να έχω τα feeds μου -για παράδειγμα την ουρά των Podcasts που είχα να κατεβάσω και δεν μπορούσα με την ταχύτητα του σπιτιού-, να έβλεπα μία σελίδα από το ιστορικό του προηγούμενου και να μου άρεσε και να κρατούσα τη διέυθυνσή της στις σημειώσεις του gReader για αργότερα.

Και τα χρόνια πέρασαν, o Google Reader έγινε αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερηνότητάς μου, οργανωμένος με κατηγοριοποιημένα Feeds και στημένος στα δικά μου γούστα ήταν το δεύτερο πιο χρησιμοποιημένο Site πέρα από τα email μου. Στα τέλη του 2011 η Google άρχισε να λανσάρει νέο οπτικό στυλ στα προϊόντα της αλλά και το αντίπαλο δέος του Facebook, το Google Plus. Όταν έφτασε η στιγμή της "αναβάθμισης" του gReader η Google έκανε το αδιανόητο, αφαίρεσε οποιαδήποτε λειτουργία share, όπως επίσης τις σημειώσεις και όλο τη social υποδομή κρατώντας μόνο τις λειτουργίες email και +1 του google +. Εκτός αυτών η αποδοτικότητα του αναγνώστη είχε επίπτωση καθώς είχε θέματα rendering των τροφοδοσιών και επίσης είχε λιγότερα item prefetch, δηλαδή φόρτωνε πιο αργά.

Η κατακραυγή ήταν όπως αναμένονταν τρομακτική, με τον καιρό όμως οι χαμένες   λειτουργίες μπορεί να μην επέστρεψαν, η κατάσταση του αναγνώστη όμως βελτιώθηκε, όχι όμως, όπως στην πρωτεύουσα κατάσταση.

Παρ'όλα αυτά εξακολουθούσε να είναι ο καλύτερος RSS Agregator οπότε αν και έχασε πολύ κόσμο τότε, ποτέ δεν έπεσε τόσο σε δημοτικότητα επειδή αυτό που έκανε το έκανε πολύ αποτελεσματικά, άλλες εταιρίες δεν έχουν τα προγράμματα της Google για το σκανάρισμα του ιστού, και bots όπως το Google Crawler ήταν υπεύθυνα για το αποτελεσματικό Prefetch αντικειμένων, τη χρήση Offline mode, και ένα μαγικό χαρακτηριστικό, μπορούσε να σου δώσει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ίδιες και προτεινόμενες ροές τροφοδοσίας για τις υπάρχουσες που έχεις περασμένες. Χαρακτηριστικά που κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να προσφέρει ακόμα και τώρα.

 Η Google όμως για να στηρίξει το plus θυσίασε ένα μεγάλο κομμάτι του gReader, με αυτή της την απόφαση πάμπολλοι χρήστες το εγκατέλειψαν, όπως επίσης εκείνη την περίοδο η καρτέλα Reader από την ενοποιημένη μπάρα των προϊόντων google έφυγε από το άμεσο οπτικό πεδίο και κρύφτηκε πίσω από τις επιλογές more, το δε ελληνικό Google Reader δεν υπήρξε ποτέ, ούτε καν στα "περισσότερα", όπως επίσης ήταν και ένα από τα ελάχιστα προϊόντα που δεν μεταφράστηκε. Ναι, προφανώς δεν ήταν διαδεδομένο στη χώρα μας.

Ενάμιση χρόνο μετά και η Google λοιπόν αποφάσισε να καταργήσει τον Αναγνώστη της. Ισχυρίστηκε μείωση στο ενδιαφέρον και πτωτικές τάσεις στους χρήστες. Από τη μία όταν η ίδια η εταιρία καταστρέφει το προϊόν της πως μπορεί να ρίχνει το φταίξιμο τους χρήστες; και από την άλλη κάπου κρύβετε μία αλήθεια...

Οι intenetικές συνήθειες δεν είναι οι ίδιες με το 2005. Πλέων η ροή πληροφοριών είναι πιο αρεστή στους χρήστες από πιο casual σημεία, Twitter και  Facebook είναι ο νούμερο ένα προορισμός για άμεσες ενημερώσεις από τις πηγές που ακολουθεί ο περισσότερος κόσμος, όντας και συνυφασμένες με social πέπλο καταλαβαίνουμε γιατί "έπιασαν".

Από αυτή τη πίτα λοιπόν θέλει να κλέψει η Google με το Plus, και ο Reader της στεκόταν εμπόδιο.

Μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος βγήκαν πολλά στη φόρα, Η Google ποτέ δεν το πήρε στα σοβαρά, ποτέ δε το πίστεψε και οι πρώην μηχανικοί του απόρησαν και που κράτησε τόσο. Επίσης η ενημέρωση από τέτοια social site δεν είναι σοβαρή ενημέρωση και προπάντων δεν είναι διαχειρίσιμη, ασχέτως τι ευαγγελίζονται κάποιοι...

Το κόστος δεν ήταν το θέμα, το κέρδος δεν ήταν το ζήτημα, όλα όδευαν για έναν διαφορετικό σκοπό, το κοινωνικό δίκτυο..

Το κακό δεν είναι ότι η Google ήθελε ένα δικό της Κοινωνικό Δίκτυο, το κακό είναι ότι αντί να αναπτύξει και να υποστηρίξει αυτό που "έπιασε" με το Google Reader πήγε και έκανε έναν κλώνο του Facebook που ξεκίνησε αποτυχημένα και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να το κρατήσει και να το υποστηρίξει. Αντί να επενδύσει στη διαφορετικότητα έπαιξε το σίγουρο χαρτί αλλά απέτυχε.

Μπορούμε λοιπόν με βεβαιότητα να πούμε ότι η Google θυσίασε τον αναγνώστη για το +

Είπα προηγουμένως ότι η ενημέρωση από τα Social δίκτυα δεν είναι σοβαρή ενημέρωση, έλα όμως που ο κόσμος αυτό θέλει, και οι εταιρίες επίσης, καθώς τώρα η ενημέρωση μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορεί και αποφέρει ΚΕΡΔΟΣ!!

Παρόλα αυτά δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν οι τροφοδοσίες RSS επειδή άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες ενός μέρους των χρηστών.

Το θέμα είναι πως τα RSS συμβάλουν σε ένα ανοιχτό και ελεύθερο Internet, μη χειραγωγούμενο με πρωτεύων σκοπό την αμεσότητα και τη ευκολία, όμορφες και ισχυρές λέξεις αλλά ο κόσμος δεν είναι τόσο αγνός. Σε μία εποχή όπου οι κινήσεις μας και προτιμήσεις μας από τα κοινωνικά δίκτυα και τις ηλεκτρονικές αναζητήσεις καταγράφονται και πωλούνται τα RSS δεν βοηθούν στο κέρδος.


Για παράδειγμα εγώ, έχω περί τα 150 διαφορετικά Site ως εγγραφές στον Αναγνώστη μου, είναι δυνατόν να μπαίνω σε 150 site καθημερινά να βλέπω τι νεότερο έχουν; όχι, έχω περασμένα τα feeds τους στον αναγνώστη και βλέπω αυτόματα τις νεότερες αναρτήσεις, ως εδώ καλά και γνωστά, το πρόβλημα όμως το έχουν τα δείνα sites, εγώ δεν κάνω κλικ να μπω στις αυτούσιες ιστοσελίδες τους, άρα τα site αυτά δεν βλέπουν την πιθανή επισκεψιμότητα, page views, returning visitors, stay time, δεν πατάω και δε βλέπω τις πιθανές διαφημίσεις τους, ή δε βλέπω τυχόν πράγματα που προμοτάρουν. Αυτά είναι ζημιά για οποιοδήποτε site η Blog, έτσι λοιπόν αντί να δώσουν βάρος στα RSS για τις όμορφες κουβέντες που είπα παραπάνω, προτιμούν να προμοτάρουν τις σελίδες στο Twitter και το Facebook όπου από εκεί μαζεύουν Active Followers μέσω Likes και επισκεψιμότητα στο site επειδή από το facebook μπορείς να δεις μόνο τίτλο και μία εικόνα, οπότε για να αναγνώσεις το περιεχόμενο πρέπει να κάνεις κλικ.


Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όλα είναι μπίζνα. η απόφαση της Google να σταματήσει τον Αναγνώστη είναι ίσως το πρώτο και το μεγαλύτερο καρφί στο φέρετρο των RSS, όχι ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν, αλλά ελπίζω να έδωσα αρκετές πληροφορίες για να μπείτε στο νόημα.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της παύσης λειτουργίας και το Internet θρηνεί, από το Ρόιτερ , μέχρι και όλα τα τεχνολογικά site ανακοίνωσαν με μετριοπάθεια την είδηση με αρκετά να εκφράζουν την πικρία τους, οι χρήστες εν βρασμώ επιτέθηκαν φυσικά στη Google όπως όφειλα και εγώ έγραψαν χιλιάδες σχόλια, θέματα σε φόρουμ  και μέσα σε όλα αυτά αποδείχτηκε ότι ακόμα δεν ξέρουν τι είναι ο Google Reader και τα Rss, όπως σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά sites της Ελλάδας αλλά και από τις αναρτήσεις μου στο facebook. Επίσης μέτρησα τρεις petitions, μία εκ των οποίων από το site του λευκού οίκου!! Ακόμα και ο Χίτλερ αντέδρασε!!!

Δύο μέρες μετά και η Google αποσύρει σιωπηλά την εφαρμογή για Android, δίνοντας τέλος και στην παραμικρή ελπίδα για να άρει την απόφασή της.

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι έμαθα τα νέα μέσα από τον Google Reader...


Δε μπορώ να μεταφέρω τα συναισθήματά μου,  

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου