Crysis...

...της crytek ένα στούντιο με έδρα τη Γερμανία, φτιαγμένα πάνω στη μηχανή γραφικών της ιδίας, CryEngine, με απώτερο σκοπό να λιώνει κάθε μηχάνημα που την τρέχει. Οπότε ο Χρήστης είτε θα cry από λύπη για την ανικανότητα να τρέξει τα παιχνίδια αυτών των μηχανών, είτε θα cry από χαρά όταν το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. 

Τρία παιχνίδια Crysis κυκλοφόρησαν με τρεις αντίστοιχες εκδοχές της μηχανής γραφικών, διάσημα για τις απαιτήσεις τους μεν, αλλά και για τα ίδια τα παιχνίδια δε, κατάφεραν και έγιναν ορόσημο στον τομέα του Gaming.

Το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2007 το είχα δοκιμάσει καιρό αργότερα όταν είχα φτιάξει το 2ο Desktop PC μου. Τότε με την παλαιότερη κάρτα γραφικών 2GB RAM, Χ32 win7 RC και μη refined drivers ήταν απλά Unplayable.

Fast Forward λοιπόν το 2011 και κυκλοφορεί το Crysis 2, Λέω δε το δοκιμάζω; και ναι, το PC μου το έπαιξε αξιοπρεπέστατα στα Medium. Το Desktop τότε  εξακολουθεί και φοράει τον τετραπύρηνο γρήγορο AMD, 4 γίγα ram και την ATI HD 4890 1GB και όλα αυτά με X32 Win 7 Retail και φυσικά σωστούς Drivers. Το παιχνίδι μου άρεσε ΠΑΡΑ πολύ, αλλά δεν είχα πρόσβαση στο νούμερο ένα να το ξαναδοκίμαζα, βέβαια πάντα φοβόμουν ότι η κάρτα γραφικών και με τους νεότερους Drivers δε θα το σήκωνε... άλλο Optimization έχει παιχνίδι του 2007 άλλο του 2011!

Όμως, το 2012 έγινε remake για κονσόλες, οπότε εμπρός λοιπόν καλό μου δεύτερο -jailbreaked- PS3 και εγένετο το θαύμα, για πρώτη φορά παίζω το Crysis και αν και εντελώς διαφορετικό από το 2, σαν στήσιμο οι μηχανισμοί ήταν οι ίδιοι. Ωραίο, αλλά φυσικά δεν μπορούσε να έχει τον wow factor μιας έκδοσης PC. Στο τελευταίο Boss Fight όμως γκλιτσάριζε, μόλις τον σκότωνα δεν έδειχνε το cut scene. Ξέρω, σαν να το τερμάτιζα ήταν άλλωστε με το youtube όλα υπάρχουν διαθέσιμα για προβολή.

2013 πλέον και με το Crysis 3 στον ορίζοντα είπα ένεκα της συμπάθειάς μου για το franhise (βασικά και επειδή η γυναίκα θα λείψει 5 μέρες) να κάνω ένα retrospective μαραθώνιο, τι καλύτερο λοιπόν από το να δοκιμάσω ξανά το Crysis, ίδιος μεν επεξεργαστης (λιιιιγο υπερχρονισμένος)  αλλά με 8 γίγα ram, την νέα nVIDIA GTX 660 Ti 2GB με X64 Win 7 on SSD. Το έπαιξε στα High :P αλλά σε σημεία με πτώση FPS ^_^' Ήθελα να ήξερα για να το παίξω στα ULTRA με 60 FPS τι σκατά μηχάνημα θέλει;


Ανέλαβα την πορεία του Nomad στο ταλαιπωρημένο αυτό εξωτικό νησί και πρώτη κεραμίδα, τα γραφικά, Ω απίστευτα γραφικά... για να σου φύγουν τα σάλια! δεύτερη κατραπακιά, τα controlls, συνηθισμένος εγώ στο στυλ του 2 ήρθα αντιμέτωπος με μια αρχαΐζουσα νοοτροπία, ε μέσα σε 3 ώρες συνήθισα. Τρίτη και θυμόμουν τα καλά αλλά και κακά σημεία του από το πρώτο Playthrough, και είναι ακόμα ένας λόγος που δε συμπαθώ να ξαναπαίζω παιχνίδια που δε λάτρεψα. Είναι άλλο να ξαναβιώνεις ένα καλό παιχνίδι και άλλο ένα λατρεμένο. Τέσπα, με τον νέο -κακό- χειρισμό, τα εντυπωσιακά γραφικά και το extra content με κράτησε. Και φυσικά μπορώ να πω ότι το τερμάτισα ολοκληρωτικά μιας και σε αυτή την έκδοση δε γκλίτσαρε.

Σημείωση που πρέπει να εξομολογηθώ, το έπαιξα στο Easy Mode, ήθελα απλά να το τελειώσω και να απολαύσω τα γραφικά, άλλωστε είναι δύσκολο παιχνίδι, στο Normal που το έπαιζα στο PS3 είχα συχνά Game Overs... Με σκοπό να παίξω τόσα παιχνίδια και με τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχω έκρινα ότι το Easy ήταν η σωστή επιλογή. 


Τρεις μέρες αργότερα και το πρώτο Crysis αποτελεί μια και καλή παρελθόν. Έπαιξα και τις δύο του εκδόσεις και πήρα ότι ήταν να μου δώσει. Τι έχει σειρά; όχι το 2 πάντως.

Θυμήθηκα ότι υπάρχει επιπρόσθετο περιεχόμενο που τελικά είναι μία Standalone έκδοση που αφηγείται τα γεγονότα του Phycho, ενός συναδέλφου του Nomad όταν χωρίστηκαν στο νησί. Το συγκεκριμένο built είναι σαφώς πιο Slimed Down αλλά... πολύ πιο διασκεδαστικό. Στο Warhead έκριναν ότι ΠΑΛΙ είναι επιτακτικό να αλλάξουν τα Controlls οπότε ήταν που ήταν μικρότερη η διάρκεια είχα μερικά Gameovers για αυτό τον λόγο. Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να το ξαναπαίξω κάποια στιγμή στο μέλλον!

Σειρά τώρα έχει το Crysis 2, το παιχνίδι που με πρωτοέβαλε στη σειρά. Αλλά αυτή τη φορά δε θα το παίξω πάλι στο PC, έτυχε προ μηνών Promotion από τη Sony και το έβαλαν στο PS Plus, οπότε ελέω τροπαίων θα θυσιάσω το Visual Fidelity :( Άλλωστε σε αυτή την έκδοση μπορώ να παίξω και το MultiPlayer (μπονουσάκι:P)
Φαντάζομαι μέσα στο σαββατοκύριακο θα έχω τελειώσει με το 2 οπότε θα συνεχίσω το παρών. Ο Alcatraz η nanosuit και μία Νέα Υόρκη σε κρίση με περιμένουν.

Σχόλια