Wii by Jiim P


Και επειδή αρκετοί το ζήτησαν, ορίστε οι εντυπώσεις μου από την Πέμπτη κονσόλα της Nintendo.


 


Προσωπικά τα πράγματα στην αρχή δεν πήγαν καθόλου καλά, περίμενα την κονσόλα στις 7 του μήνα το πρωί όπως είχαμε συνεννοηθεί με την εταιρία, τελικώς έφτασε 7:30 το βράδι, ο λόγος; Στις 6 ήταν αργία στον Βόλο λόγω του πολιούχου της πόλης μου, Αγίου Νικολάου, το αποτέλεσμα, μόνο 2:30 ώρες ενασχόλησης λόγω φόρτου της ημέρας.


 


Όταν έβγαλα το κουτί από το δέμα μου φάνηκε πολύ μικρό, πολύ συμπαγές και πολύ βαρύ, τα 5 λεπτά αναζήτησης στα περιεχόμενα του κουτιού έφεραν ακραία γέλια, ρίγη στην σπονδυλική στήλη και σχεδόν δάκρυα. Εντύπωση μου έκανε η μινιμάλ σχεδιαστική στροφή, το εντυπωσιακό άσπρο χρώμα με το γυαλιστερό φινίρισμα και η γενική ποιότητα, κάτι το οποίο φαντάζει εντελώς περιττό και δύσκολο στην τοποθέτηση και χρήση είναι η sensor bar, με το πολύ μικρό καλώδιο και κάποια προβλήματα που θα αναφερθώ παρακάτω.


 


Η βάση της κονσόλας σε κάθετη θέση μετατρέπουν ένα ορθογώνιο σε ένα πανέμορφο τραπεζοειδές σχήμα που μέρχι πριν νόμιζα πως ήταν απλά φωτομοντάζ, η κονσόλα στην κάθετη θέση με το stand είναι απλά πανέμορφη. Η μόνη ένσταση είναι πως δεν κουμπώνει πολύ καλά και παίζει λίγο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κίνδυνο για κανένα λόγο. Πέρα από τα σχεδιαστικά κρατάω μία ένσταση για το μήκος του Nunchuck καλωδίου (ότι είναι σχετικά μικρό), και το γεγονός πως σε ακραίες κινήσεις μπλέκεσαι ολόκληρος (ειρωνεία), άρα πιστεύω τελικά πως είναι το optimum μήκος. Παρόλα αυτά θα ήταν θαύμα αν βγει εν ευθέτω χρόνο ένα special edition nunchuck με ασύρματη σύνδεση στο Wii-Mote.


 


Και από το Hardware περνάμε στο Software, η κονσόλα οπωσδήποτε χρειάζεται τα 2 διαθέσιμα updates, λειτουργίες όπως η ανάγνωση SD card δεν γίνετε χωρίς update, και το τραγικό είναι πως αυτά τα updates θα έρθουν με τα games της άνοιξης για τους offline users.


 


ΜΠΛΕ ΦΩΣ, το μπλε περιμετρικό φως του drive είναι άκρως ερωτεύσιμο, και ως εκ τούτου είναι απλά έγκλημα που πριν το software update ανάβει μισό δευτερόλεπτο κατά το start up της κονσόλας και μετά το update μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Ποτέ μετά εκτός του Wii Connect 24 ανάβει, ευχή αυτό να διορθωθεί… ας πούμε να είναι μονίμως αναμμένο κατά την περιήγηση των μενού, ή στην διακριτική ευχαίρια του χρήστη από ένα menu στα settings.


 


Δεν βρίσκω καθόλου καλή την αναγκαστική διαδικασία να μπεις στο κεντρικό μενού, να επιλέξεις το Disc Channel και έπειτα start για να αρχίσεις ένα παιχνίδι. Αφού 1ον, το Wii ανάβει αυτόματα με την εισαγωγή δίσκου, και 2ον, μπορεί να σβήσει με τον δίσκο μέσα. Άρα κατά την εκκίνηση να πάει κατευθείαν στο παιχνίδι. Και πάλι ένα σύστημα σαν του DS, με την επιλογή του χρήστη πως επιθυμεί την εκκίνηση του συστήματος, menu modegame mode θα ήταν το καλύτερο.


 


Τα 3 online κανάλια δεν τα σχολιάζω επειδή 1ον, τα 2 θα ενεργοποιηθούν εν ευθέτω χρόνο, και 2ον, το Virtual Shop Πέρα από την Virtual Console με τα αδιάφορα για μένα Games την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι άδειο. Άλλωστε τα του Virtual console θέματα έχει φροντίσει ο Xenovagrant.


 


Το κανάλι φωτογραφιών, πολύ καλή ιδέα, άψογη υλοποίηση με πολλά πάρα πολλά εξτρά. 2 κύριες προβληματάρες και θα γίνει το καλύτερο Multimedia εργαλείο του Wii. Οι φωτογραφίες που θα πειραχτούν από την ζωγραφική δεν μπορούν να εξαχθούν στην SD με αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένες στο μηχάνημα, υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να σταλούν σε άλλους χρήστες από την υπηρεσία Connect 24. Και ερχόμαστε στον πραγματικό καρυοθραύστη, Το Wii δεν αναγνωρίζει φωτογραφίες από SD κάρτα που είναι σε φακέλους, πρέπει όλες οι φωτο να είναι χύμα στον root folder. Πολύ κακό από τη στιγμή που κανένα κινητό δεν αποθηκεύει φωτό στον Root, συνεπώς ένα χρονοβόρο και ανούσιο copy paste είναι αναγκαίο. Υπάρχει και ένα βασικό θέμα ασυμβατότητας, πολλά .jpg δεν αναγνωρίζονται με αποτέλεσμα ένα σπαστικό ? να εμφανίζετε. Το κορυφαίο της όλης υπόθεσης που με κάνει να τραβάω τα μαλιά μου είναι πως όταν κάνεις Slideshow τις φωτογραφίες μπορείς να βάλεις να παίζει ένα mp3 που βρίσκετε στην κάρτα, στην περίπτωση αυτή το Wii αναγνωρίζει αρχεία mp3 σε βάθους επιπέδου 3 φακέλων!!!!


 


Mii channel, απλά μία από τις καλύτερες ιδέες, ελπίζω περισσότερα games στο μέλλον να υποστηρίζουν ως ένα βαθμό Miis και μάλιστα όχι μόνο το βασικό Mii αλλά όλη την γκάμα που κάθε χρήστης έχει στην κατοχή του. Βέβαια το να δώσω στο Mii Μου το κανονικό όνομα μου με ελληνικούς χαρακτήρες είναι τρομερό, όπως και να το βλέπω στο Wii Sports. Δυστυχώς όμως η θέση των ελληνικών γραμμάτων κάνει απαγορευτική την χρήση τους πέρα από ονομασίες Miis για τα μηνύματα που αναφέρω παρακάτω τα greeklish είναι μονόδρομος, κρίμας.


 


Και περνάμε στο Online στοιχείο. Εδώ έχουμε ένα και μόνο κωδικό που θα ανταλάξουν οι χρήστες και έτσι μπορούν να συνδεθούν, πέρα από τα online παιχνίδια όποτε βγουν, μπορούμε να ανταλλάσουμε μηνύματα φωτογραφίες και Miis αυτά τα πειορισμένα και χωρίς live chat. Η όλη Online υπηρεσία είναι πάρα πάρα πάαααααααααααααααρα πολύ αργή, η διασταύρωση των codes μπορεί να κρατήσει από 15 λεπτά ως μέρα και ένα μήνυμα όταν και οι δύο χρήστες είναι ταυτόχρονα online να έχει καθυστέρηση 10 με 20 λεπτά. Εδώ φαίνετε η διαφορά μίας δωρεάν υπηρεσίας με μία επί πληρωμή. Όταν σβήσουμε την κονσόλα αυτή μπαίνει σε κατάσταση standby και αυτομάτως σε connect 24, όπου όταν λάβουμε ένα μήνυμα από έναν φίλο μας το μπλε φως πάλλετε για να μας ειδοποιήσει, σήμερα το πρωί ήταν από τα σπάνια πρωινά που ξυπνάω με χαμόγελο καθώς είδα το Wii Μου με το μπλε φωτάκι να με ειδοποιεί πως έχω νέα μηνύματα. Τέλος μετά από ώρες που καθόμουνα κοντά στην κονσόλα με έπιασε τρομερός πονοκέφαλος, κάτι το οποίο με το λαπτοπ και το ασύρματο wifi του δεν συμβαίνει, η Nintendo δεν τα πάει πολύ καλά με την ακτινοβολία.


 


All in all, είμαι πολύ ευτυχής, αλλά κάποια προβλήματα κάνουν αισθητά την παρουσία τους, ελπίζω με τα μελλοντικά updates και τις ερχόμενες λειτουργίες το Wii να γίνει ακόμα καλύτερο. Ελπίζω να βοήθησα όσο μπορούσα στην ανάλυση του μηχανήματος, πρέπει να τονίσω πως όλα αυτά είναι οι εντυπώσεις μου και μόνο αυτό, καθώς υπάρχουν πράγματα που δεν σχολίασα και όλα τα παραπάνω είναι σαφώς υποκειμενικά. (αν και είναι γεγονότα).

Σχόλια