Η Ελληνική Πραγματικότητα του Nintendo 3DS.

όπως αναδημοσιεύτηκε στο enternity.

Στις 19 του μήνα όλοι γνωρίζεται ότι στο Άμστερνταμ έγινε η Ευρωπαϊκή συνέντευξη τύπου της Nintendo προς ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κυκλοφορία του 3DS, πράγμα που... δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε, το μόνο που δεν ξέραμε πέρα από αυτή την μετριότατη παρουσίαση ήταν η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας της κονσόλας που στην ευρωπαϊκή αγορά τοποθετείται 2 μέρες νωρίτερα από την Αμερικάνικη δηλαδή στις 25 Μαρτίου. Όλοι ξέραμε ότι θα κυκλοφορούσε τέλη Μαρτίου, δεν ξέραμε όμως την τιμή του, το software λανσαρίσματος, και τις τιμές αυτών. Η Nintendo of Europe φρόντισε να μη μας αποκαλύψει τίποτα από αυτά.

Ας δούμε όμως όλα τα καυτά θέματα από... ελληνική οπτική. Ταυτόχρονα με την συνέντευξη τύπου του Άμστερνταμ, πραγματοποιούταν μία πιο ενδιαφέρον αντίστοιχη στην Αμερική, εκεί ανακοίνωσαν πως η τρισδιάστατη φορητή κονσόλα θα πωλείται προς 250 Δολάρια. Αμέσως αμέσως όποιος γνωρίζει την αγορά θα μπορούσε να πει με ασφάλεια ότι και η κυκλοφορία του ίδιου καταναλωτικού ηλεκτρονικού προϊόντος θα ήταν η ίδια τιμή, “βαφτισμένη” σε ευρώ. Μπορεί τα 250 Δολάρια να αντιστοιχούν σε 184 ευρώ, αλλά μέσα από μία πολύπλοκη “δικαιολογία” φτάνουμε και εμείς τα 250 € όπου αυτά ακούγονται στους φίλους μας Αμερικανούς gamers ως 340 !! δολάρια, και γκρινιάζουν αυτοί ότι η συσκευή είναι ακριβή!! Δεν φτάνει όμως αυτό, η Nintendo δεν έδωσε τιμή στην νεότερη φορητή της κονσόλα διότι παραδέχεται πως κάθε χώρα θα διαμορφώσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική (!?) κοινώς μέσα στην Ευρώπη συναντούμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο ένα εύρος τιμών από 230 € έως 280 €, παρατηρούμε μία χαοτική διαφορά της τάξεως των 50 ευρώ, η οποία δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί.

Λαμβάνοντας υπόψιν σε ποια χώρα ζούμε, ο Καταναλωτικός Φόρος (23%) που ανέρχεται στους υψηλότερους της Ευρωζώνης μας κατατάσσει στις πιο ακριβές χώρες. Φόρος ο οποίος περνάει στον τελικό καταναλωτή και δεν μπορεί να αφομοιωθεί (θεωρητικά) από τις μεγάλες εταιρίες. Βλέπουμε για παράδειγμα στη χώρα μας πριν ένα χρόνο το PS3 να πωλείται σε μία προτεινόμενη τιμή Sony Hellas στα 300 € (όπως και σε όλη την ευρώπη) και ένα χρόνο μετά την επέλαση του ΔΝΤ, με 2 απανωτές αυξήσεις ΦΠΑ η ίδια κονσόλα πωλείται με προτεινόμενη τιμή των 310 €, δηλαδή έχουμε ένα καπέλο 10 € από την αύξηση του ΦΠΑ και μόνο.

Συνεπώς ας μη γελιόμαστε, στην Ελλάδα η τιμή του 3DS, και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα κυμανθεί στα 270 με 280 Ευρώ.

Ωσάν ρεαλιστής άνθρωπος που είμαι δεν πιστεύω ότι το 3DS θα κοστίσει κάτω από 279,99. και ερχόμαστε στα χειροπιαστά πράγματα, μπορεί η μέση Ελληνική οικογένεια, που να μη γελιόμαστε, πάλι σε αυτή στοχεύει ο Ιαπωνικός Κολοσσός, να επενδύσει εκ νέου σε μία νέα κονσόλα η οποία θα τιμολογηθεί πιθανότατα στα 280 Ευρώ; Όταν το βιοτικό μας επίπεδο πέφτει μέρα με τη μέρα, όταν η κατάσταση της Ελλάδας είναι αυτή που είναι θα μπορούσε να λανσαριστεί σε αυτή την τιμή; θα μου πείτε τι 250, τι 280, 30 ευρώ είναι η διαφορά... Ναι, αλλά δεν είναι τόσο απλό...

Η Nintendo “ξέχασε” επίσης να αναφέρει τις τιμές που θα έχουν τα παιχνίδια. Φήμες πάλι θέλουν μία διακύμανση τιμών από 40 έως 60 ευρώ. Πάλι τραγικές τιμές ακούγονται για τα παιχνίδια, φανταστείτε λοιπόν το εντελώς απαισιόδοξο σενάριο τέλος Μαρτίου εάν θέλει κάποιος 3DS στην χειρότερη των περιπτώσεων πρέπει να διαλέξει μόνο ένα παιχνίδι και αυτό θα του βγει 280+60= 340 € !!!! Τουλάχιστον γλυκαίνει το γεγονός ότι το πακέτο της κονσόλας είναι πλούσιο...

Άρα βλέπουμε πως καταντάει αστείο να λογίζεται κάποιος τέτοια ποσά για μία φορητή κονσόλα και ένα παιχνίδι.

Τα κακά μαντάτα δεν σταματούν εδώ, όπως είπαμε το ευρωπαϊκό λανσάρισμα είναι για τις 25 Μαρτίου, όλοι γνωρίζουμε πως η συγκεκριμένη μέρα είναι εθνική εορτή και αργία, λίγοι όμως γνωρίζουν πως το Σάββατο 26 πολλοί εμπορικοί σύλλογοι της Ελλάδας έχουν αποφασίσει να μείνουν κλειστοί λόγω της έξτρα Κυριακής που δούλεψαν τα καταστήματα τα περασμένα Χριστούγεννα. Άρα τίθεται ακόμη ένα θέμα.

Χειρότερη κάνει την κατάσταση το επίσημο δελτίο τύπου της αντιπροσωπίας, όταν αναφέρει και η ίδια ημερομηνία λανσαρίσματος 25/3, ίσως πρέπει κάποιος να ενημερώσει την αγαπητή αντιπροσωπία πως δεν δουλεύουμε εκείνη τη μέρα και θα πρέπει να δράσει ώστε να το έχουμε στις 24, αν θέλει να είναι ανταγωνιστική ;)

Αναλγησία της Nortec στο θέμα της κυκλοφορίας, και διαμόρφωσης τιμής θα κάνει κακό στην ίδια και μόνο, αν δεν έχει δράσει ακόμη πρέπει να το κάνει τάχιστα. Όπως ανέφερα, το κόστος αγοράς είναι (στην χειρότερη των περιπτώσεων) δυσβάσταχτο για τα ελληνικά δεδομένα, όμως όπως γνωρίζουμε η συσκευή τα σπάει, δεν είναι να τη χάσουμε, συνεπώς οι πιο Hardcore και Tech freaks σίγουρα θα κάνουμε τα πάντα να την προμηθευτούμε. Θα κόψουμε από δω, θα κόψουμε από κει, θα την πάρουμε, αλλά θα πρέπει και οφείλει η ίδια αντιπροσωπία να μας υποστηρίξει και στην ημερομηνία κυκλοφορίας και στην τιμή...

Αυτές είναι κάποιες πρώιμες σκέψεις για τα ελληνικά δεδομένα του 3DS Λανσαρίσματος. Έχουμε 2 μήνες καιρό μπροστά μας να μάθουμε όλες τις πληροφορίες και να λάβουμε όλες τις αποφάσεις σαν καταναλωτές, όσο και να μας διεγείρει αυτό το νέο Gadgetάκι πρέπει να μπορούμε και να το αγοράσουμε, και όταν λέμε Early Adopter εννοούμε EARLY :)

Στην αντίθετη περίπτωση απλά προμηθευόμαστε το μόνο Software και περιμένουμε 12 μήνες έως ότου κυκλοφορήσει το hardware revision!

Τεράστιο ενδιαφέρον θα προκαλέσει ο ανταγωνισμός, οι δύο επερχόμενες PlayStation πλατφόρμες της Sony, το δεύτερο φορητό PlayStation το οποίο φήμες θέλουν για τεράστιες δυνατότητες και το εξίσου δυνατό smartphone Xperia Play (PlayStation Pocket) που ακόμα μένει ανεπιβεβαίωτο και αυτό. Αλίμονο αν αυτές οι συσκευές δεν κυκλοφορήσουν με άκρως ανταγωνιστική τιμή, πάντα η Sony “μπαίνει μέσα” με κάθε λανσάρισμα hardware όταν η Nintendo πάντα “βγάζει” από το δικό της. Οπότε μη μας φανεί περίεργο όταν ένα PSP2 βγει στα 300 ~ 350 € και τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι. Η Nintendo παίζει μόνη της σε άδειο γήπεδο δυστυχώς και έτσι έχει ελευθερία κινήσεων, η Sony πάλι αργεί στο να χτυπήσει το 3DS καθυστερώντας υπόπτως τις ανακοινώσεις τις. Τα smarthphones γίνονται επικίνδυνα δυνατά και προσιτά, η Apple με το iPhone 5 θα κάνει μεγαλύτερο μπάσιμο το καλοκαίρι στο gaming... Όλα αυτά είναι μουσική στα αυτιά των Gamers, και φασαρία για τις τσέπες τους.


- Jim P



  • Όπως δημοσιεύτηκε στο Enternity
  • Όπως αναρτήθηκε στο φόρουμ της Nintendo, σελίδα 60

Σχόλια