Δουλεύοντας την ημέρα των Χριστουγέννων


Τι είναι τελικά τα Χριστούγεννα, μία οικογενειακή γιορτή, μέρες άγιες που περνάς με τους συγγενείς όλοι μαζί, μια ευκαιρία για ξεκούραση, ή η υπέρτατη καταναλωτική περίοδος του χρόνου; Σε όποια κατηγορία και να πιστεύουμε το θέμα είναι ένα, είναι γιορτή, είτε για τους ρομαντικούς-θρήσκους για την γέννηση του Χριστού/Σωτήρα, την ευκαιρία για προσευχή νηστεία και αυτό εξερεύνηση είτε για τα θύματα του καταναλωτισμού και της παγκοσμιοποίησης.


 


Δε λέω, είναι καλό στην αλλαγή του χρόνου να χαλαρώσουμε λίγο, να δωρίσουμε κάτι και στον εαυτό μας αλλά και στους φίλους μας, αλλά έως που θα φτάσει αυτή η καταναλωτική μανία που μας έχει παρασύρει όλους. Δώρα που μας είναι άχρηστα, μόνο και μόνο να κυλήσει χρήμα στις μεγάλες αλυσίδες άρα οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Όχι πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά δυστυχώς εδώ μιλάμε για τον κανόνα.


 


Εγώ γιατί να δουλεύω τα Χριστούγεννα; Θα μπορούσα να αρνηθώ, αλλά γιατί τελικά πήγα; Μα είναι απλό, για τα λεφτά φυσικά, με όλα όσα αυτό συνεπάγετε.  Δεν είχα κανονίσεινα βγω, θα μπορούσα να λιώνω αυτή τη στιγμή μπροστά από την τηλεόραση, τουλάχιστον τώρα, πληρώνομαι για να ακούω χριστουγεννιάτικα τραγούδια ενώ ο κόσμος όλο και λιγοστεύει στο μαγαζί. Σαφώς όμως υπάρχει και η άλλη εκδοχή, γιατί ο Αφεντικός να ανοίξει Χριστουγεννιάτικα ενώ είχε πάρει την απόφαση να το κρατήσει κλειστό; Αχα, ναι φυσικά, τα λεφτά, δυστυχώς όλα και τα πάντα δημιουργούνται  και λειτουργούν γύρω από τον παράγοντα χρήμα, από τη δουλειά μέχρι τα εμπορικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούω.


 


Δεν μιζεριάζω, για την ακρίβεια αν δεν ήθελα δεν ερχόμουνα, απλά φαίνεται πως ο κόσμος μας σαφώς και δεν είναι αγγελικά πλασμένος, έχουμε όμως το δικαίωμα της επιλογής. Καλό είναι να βγάζουμε κάποια συμπεράσματα, ίσως με αυτά θα μπορέσουμε να δούμε την ευρύτερη εικόνα, την εικόνα των Χριστουγέννων χωρίς θρησκεία με το μυαλό αποκλειστικά καρφωμένο στις διακοπές, καλοπέραση, υλικά αγαθά, και καλό φαγητό.


 


Είναι κακό; Ίσως, άλλωστε όλοι είμαστε ότι επιλέξουμε, ας έχουμε όμως στην τελική στο πίσω μέρος του μυαλού μας τι ακριβώς συμβολίζει η γέννηση του Χριστού, που είναι ιστορικό πρόσωπο και που πάμε ως κοινωνία. Όχι ιδιαίτερα ευχάριστο, νομίζω;


 


Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα(!)

Σχόλια